Na kopaniciach sme založili ovocný sad. Stretávame sa pri práci s priateľmi a pojedáme/popíjame jabĺčka. Ak si chcete urobiť výlet do Bielych Karpát a vymeniť pár hodín práce na čerstvom vzduchu za dobrý pocit, ste vítaní.

Vitajte u nás!

Z mesta na kopanice. Minulý rok sme začali písať svoj príbeh. Od tej doby rastieme, okrem starých odrôd ovocných stromov pribudli aj ovečky. Tento rok nastal čas na spracovanie úrody. Pomôžte nám budovať komunitu, ktorá dostane jedinečné ovocné chute späť na náš stôl.

Sad u Harušťákov je na malebnom mieste. Ľudia sa u nás zastavia a oddýchnu si pri práci s výhľadom na Inovec. Pripravujeme permakultúrne i umelecké kurzy.​ Na kopaniciach je zvykom, že sa ľudia navštevujú a väčšie práce robia spoločne. Nadviazali sme na túto tradíciu. Sad sme s dobrovoľníkmi vyčistili a vysadili sme staré odrody ovocných stromov. Venujeme sa pôvodným stavebným technikám. Opravili sme rozpadnutú stodolu z nepálených tehál a kameňa. 

Nápad založiť ovocný sad sa nám zhmotnil na začiatku roku 2018. Podarilo sa nám sceliť vyše hektárový pozemok. Na jar sme ho ohradili elektrickým oplotkom a v máji prišli prvé ovečky. Začali vypásať lúku, aby na nej mohli rásť kvety, pre vzácne motýle z Bielych Karpát.

Leto sme strávili kosením, hrabaním a sušením sena na zimu. Pripravili sme spon sadu, vybrali sme vhodné odrody ovocných stromov. Vykopali sme jamy, doviezli sme tony kompostu a hnoja na vyše 50 stromov a 15 ovocných kríkov. Pri všetkom nám pomáhali dobrovoľníci. Niektorí prišli z blízkeho okolia, niektorí cestovali aj s rodinou pár hodín, aby nám pomohli pri výsadbe a niektorí prileteli aj z iných kontinentov. Získali sme novú slovnú zásobu v angličtine už vieme pomenovať väčšinu pracovných nástrojov a ponožky po poľsky sú skarpetki.

Výsadba

Sadiť ovocné stromy nás učil sadár Bruno Jakubec. Dozvedeli sme sa čo je spon, čoho sa vyvarovať, ako vybrať vhodné miesto a vhodnú odrodu. Ako zabezpečiť strom pred nepriaznivými vplyvmi a ako by mala vyzerať starostlivosť v prvých rokoch života stromu. Prvých 41 ovocných stromov 10. novembra vysadilo 31 ľudí, pomáhali aj tri deti a dva psy.

Vzdelávanie a rozvoj komunity

Postupne vzniká komunita ľudí, ktorá sleduje naše pokroky. Svoju priazeň prejavila aj pri crowdfundingovej kampani na Startlabe, kde sme vyzbierali vyše 900 € na výsadbu. Zažili sme pocit, že to čo robíme nie je dôležité len pre nás a pre naše najbližšie okolie, ale že na našich hodnotách záleží množstvu ďalších ľudí.

Náš cieľ na rok 2019

Zvládli sme toho veľa, ale ani v tomto roku nemáme pocit, že máme všetko v malíčku. Chceme sa vzdelávať v činnostiach, ktoré súvisia so sadárstvom a prispievajú k trvalej udržateľnosti. Ponúkame vám, aby ste sa aj vy stali súčasťou nášho príbehu. Príďte ku nám zažiť pocit, keď ste len tu a teraz. Naučte sa nové zručnosti a tvorte vlastnými rukami.

Zbierame skúsenosti v spracovaní ovocia a chceli by sme ho spustiť aj u nás v sade. Môžete si to prísť ku nám vyskúšať a niečo nového sa naučiť.

• Február – kurz prerezávania stromov a brania vrúbľov

• Marec – Stavba vyvýšených záhonov – workshop

• Apríl – Ako zachytávať dažďovú vodu v praxi? Workshop

• Máj – drevené sochy v sade s kováčom

• Jún – rekonštrukcia prístavby na sušiareň ovocia – dobrovoľnícka aktivita

• Júl – pojazdná muštáreň – kurz muštovania

• August – zber ovocia, muštovanie starých odrôd s pomológom

• September – výsadba levandule/ maku

• Október – sušenie a zaváranie s bylinkárkou

• November – upratovanie v sade, správne zazimovanie stromov