Domček na Pošni, postavený za socializmu v dobrovoľníckej akcii Z – zet už roky chátra. Kedysi bol domček pomaľovaný detskými motívmi a nazývali sme ho Sloník. Konali sa tu mnohé akcie pre deti – napr. MDD, športové podujatia pre deti i oslavy narodenín. Prichádzali sem ľudia z okolia a navzájom sa poznali. 

Štruktúra obyvateľstva v Ružinove sa mení, pribúdajú rodiny s malými deťmi. V súčasnosti využíva ihrisko veľa rodičov s deťmi predškolského veku. 

PRÍNOS PROJEKTU

Domček má po oprave slúžiť komunite stretávajúcej sa na tomto mieste a na odkladanie vybavenia používaného na detskom ihrisku. S opravenou strechou a novou fasádou bude domček opäť krášliť ihrisko. Počas zimy a za zlého počasia sa tu môžu schádzať rodičia s deťmi. Naším cieľom je obnoviť komunitnú funkciu domčeka, zaviesť dobrovoľné upratovanie ihriska, susedské burzy, usporadúvať workshopy a pod. Domček bude pomáhať združovať ľudí a umožní vytvárať nové prepojenia medzi nimi. 

MINULOSŤ

Štruktúra obyvateľstva v Ružinove sa mení, pribúda rodín s malými deťmi. V súčasnosti využíva ihrisko veľa rodičov s deťmi predškolského veku a ďalšie deti pribúdajú a budú pribúdať. Konali sa tu akcie pre deti, napr. MDD, oslavy narodenín, športové podujatia pre deti. Ľudia z okolia sa navzájom poznali. Projekt „Komunitný domček ihrisko Čmelíkova“ je financovaný z participatívneho rozpočtu BSK.

OPRAVA 

Nevyužívaný a zanedbaný domček začal pustnúť – opadávajú omietky, rozšírila sa pleseň, okná sú rozbité, toalety sú rozpadnuté. Prioritnou úlohou je oprava strechy, cez ktorú zateká a tým sa naďalej znehodnocujú vnútorné priestory. Oprava strechy počíta s pokládkou novej krytiny na poškodených miestach. 

V rámci interiéru je potrebné rozobrať zatečený a splesnivený sadrokartón, opraviť steny a poškodenú dlažbu. Dáme skontrolovať a opraviť elektrické rozvody, aby sa mohlo sa vnútri svietiť a bolo to prevádzkovo bezpečné. Chceme sprístupniť aspoň jedno WC a umývadlo s vodou. Nakoľko tie pôvodné sú rozbité a nepoužiteľné, musíme zakúpiť nové. Opravíme vonkajšiu fasádu, vymeníme poškodené vstupné dvere. Fasádu domčeku necháme posprejovať detskými motívmi.  Počítame tiež s odvozom a likvidáciou odpadu v zmysle platných predpisov SR. 

Financovanie projektu by sme chceli vo väčšej miere – najmä zložitejšie a náročnejšie časti opravy – pokryť zdrojmi z BSK. Menej odborné práce chceme urobiť svojpomocne s podporou dobrovoľníkov, napr. vymaľovanie stien, natretie rámov pôvodných okien, a ak sa nám podarí získať aj ďalšie financie, tak položenie krytiny na podlahu. 

ROZPOČET 

Projekt „Komunitný domček ihrisko Čmelíkova“ je financovaný z participatívneho rozpočtu BSK. Zvyšok investície tvorí samofinancovanie a dobrovoľné príspevky od rodičov a podporovateľov projektu.