Štyri kilometre od Veľkej Javoriny, takmer päťsto metrov nad morom v Bielych Karpatoch stojí starý hostinec.

Žiadny pocestný už nezostane hladný

Vilko Haruštiak z Miškech Dedinky si do telefonu spomenul, ako sem po brigáde na družstve chodieval na zábavy. „Ak bolo veľa ľudí, domáci otvorili spáľňu a hostia si posadali na postele. V lete sme tam chodili hrať kolky.““V lete bola pod oknami do doliny tanečná plocha“, prezradil nám pán Valerián Trabalka. Kto netancoval, mohol sa určite kochať nádherným výhľadom.

Pani Janka Mielcarková zo starého obchodu U Frantov/ Na Frantech nám povedala: „Keď sa v už zatvorenom hostinci u Kopcov poriadala posledná svadba, boli moji rodičia pozvaní. My deti sme chodili na kukanie. Sedeli sme ako kohúti na hrade a ušli sa nám koláče.“ Zároveň dodáva, že správne by sa malo hovoriť U Klačkov, nielen preto, že v kraji sa hovorí tvrdo, ale slovo pochádza od klčovania. Dozvedáme sa aj, že množstvo evanjelikov v okolí súvisí s protireformačným hnutím, ku ktorému došlo po bielohorskej porážke českého stavovského odboja (1620). Náboženskí utečenci, hlavne z Moravy tu našli útočisko.

Hľadáme partnerov, ktorí nám pomôžu oživiť toto miesto s najkrajším výhľadom v okolí. Ak máte chuť chuť priložiť ruku k dielu, či viete niečo o jeho histórii, ozvite sa nám.