HLINENÉ OMIETKY

Dobrovoľnícka aktivita2. -9. január

Priložíte ruku k dielu a zárovaň sa získate novú zručnosť. Obnoviť tradičný dom je zložitejšie ako zbúrať ho a postaviť nový. My sme sa rozhodli ísť dlhšou cestou a zachovať tradičnú kopaničiarsku architektúru. Veríme, že sa nám to vráti v rámci energetického štandartu a trvalej udržateľnosti života. Omietať budeme bývalú krčmu. Murivá sú v spodnej časti kamenné, vyššie z nepálenej tehly. Použijeme hlinenú omietku, ktorú si pripravíme z ílu a piesku. Povrchová úprava bude hrubá zapucovaná špongiou. Finálnu vrstvu doplníme nasekanou ovsennou slamou. Priznané tehlové a kamenné prešpárované murivo zafixujeme roztokom vodného skla. Ak máte záujem prísť, ozvite sa, dohodneme podrobnosti.

OREZÁVANIE STROMOV 

Kurz, cena 35 €

Pomológ Bruno Jakubec nás naučí prerezávať stromy a brať vrúble. Povieme si čo a ako, prerežeme ovocné stromčeky, ktoré sme vysadili v novembri 2018 a 2019. Vyskúšame si orezať aj staré ovocné stromy. Nezabudnite si teplé oblečenie a záhradkárské nožnice. Súčasťou kurzu je aj teoretická časť a občerstvenie. 

SUCHÝ MÚRIK

Dobrovoľnícka aktivita

Čo so záhradkou, ktorá je v kopci? Príďte nám pomôcť postaviť kombináciu suchého múrika a vyvýšeného záhonu. Je priaznivá pre endemitné druhy Bielych Karpát. Keďže je sad vo svahu bude mať záhon aj funkciu zadržiavania vody. Nové krajinárske prvky zvýšia biodiverzitu teda počet živočíšnych i rastlinných druhov. Akcia bude pod odborným vedením.

DAŽĎOVÁ VODA 

Dobrovoľnícka aktivita

Ako zachytávať dažďovú vodu v praxi? Priemerná spotreba vody na osobu na Slovensku je približne 130litrov denne, no asi polovica z toho by sa dala nahradiť dažďovou vodou. Príďte nám pomôcť sprevádzkovať nádrže na vodu. Možno si vyskúšame urobiť aj swale, priekopu na zadržiavanie vody na pozemku.

SOCHY V SADE 

Kurz, cena 35 €

Sad nie je len zásobáreň ovocia. Je to aj miesto, kde je radosť posedieť. Nastal čas na umenie. Z dreva vytvoríme plastiky, ktoré sa stanú súčasťou tohoto miesta. 

SENÁ 

Dobrovoľnícka aktivita

Kosba prvého sena – mládze sa podľa podnebných podmienok začína koncom júna začiatkom kvitnutia trávy. Tráva sa kosí kosou na riadky ktoré za koscom ženy rozhadzujú hrabľami alebo vidlami. Aby tráva rýchlejšie schla viackrát ju obrátime. Suché seno zhrabeme do veľkých kôp alebo menších kôpok. 

JÚL pojazdná muštáreň – kurz muštovania

AUGUST – zber ovocia, muštovanie starých odrôd s pomológom

SEPTEMBER – výsadba maku 

OKTÓBER  sušenie a zaváranie plodov Bielych Karpát s bylinkárkou 

NOVEMBER  upratovanie v sade, správne zazimovanie stromov