V prípade záujmu o jednotlivé aktivity, sa hláste na lucie.meisner@icloud.com, pre aktuálne termíny sledujte náš Facebook

Kopanice zblízka

Navedieme návštevníkov regiónu na zaujímavé a často dosiaľ neobjavené miesta. Základom je mapa s vyznačením zaujímavých prírodných pamiatok, výhľadov či chodníkov pre peších i cyklistov. Ďalším rozmerom mapy budú lokality kde môžu stretnúť miestnych obyvateľov a dozvedieť sa viacej o tradičných činnostiach pre tento región. Bude to súhrn autentických zážitkov a prepojenie miestnej komunity s návštevníkmi. Návštevy budú odmenené zo strany turistov dobrovoľným vstupným. Turisti často prídu ale nemajú šancu dozvedieť sa viacej o spôsobe života na kopaniciach. Preto využijeme ochotu miestnej komunity podeliť sa o svoje zručnosti znalosti regiónu či príbytky s turistami. Cieľom projektu Kopanice zblízka je rozvoj miestnej komunity zachovanie tradícií a kultúry, vytvorenie nového zdroja príjmov pre miestnych ľudí a zlepšenie povedomia návštevníkov o miestnej prírode a kultúre. Počas trvania projektu plánujeme sprievodné kultúrne akcie.

Výrez mapy, ktorú plánujeme spracovať.

Kopaničiarska záhrada

Predstavíme širšej verejnosti princípy permakultúry a prírodného staviteľstva a napomôžeme trvale udržateľnému rozvoju životného prostredia. V extraviláne obce Lubina pri hlavnej ceste na obľúbenú turistickú destináciu Veľkú Javorinu, plánujeme vybudovať permakultúrnu záhradu, ktorá vznikne za spolupráce dobrovoľníkov. Záhrada inšpirovaná dokonale fungujúcou prírodou bude otvorená pre verejnosť. Po skúsenostiach z minulého roka už vieme, že začiatok roka bude venovaný prípravným prácam bez priameho kontaktu. Spoločné práce s dobrovoľníkmi začnú až po príchode teplejšieho obdobia, s ústupom zdravotného rizika a za dodržania bezpečnostných opatrení.

Zúrodňujeme pôdu.

Cesta ku Skale

Neďaleko nášho komunitného centra v Hostinci u Klačkov je nádherná prírodná pamiatka. Cesta ku nej vedie po obecnom pozemku. Tento tektonický fenomén s príznačným menom Skala je súčasťou bradlového pásma ťahajúceho sa od Myjavy až po Ukrajinu. Vznikla niekedy v období jury keď sa moria rozšírili a zaplavili rozsiahle časti kontinentov. Vápencovú skalu/Skalu tvoria hlbokovodné morské živočíchy, ktorých vápencové články sa rozpadli. Cesta ku Skale je zarastená náletmi a prechádza cez smetisko. Staré piecky, prázdne fľaše a konzervy, plastové obaly, batérie, či žiarovky – všetko išlo do húščá, aby to nebolo na očiach. V súčinnosti s dobrovoľníkmi by sme radi vyčistili túto cestu a poradili si aspoň s časťou skládky a označili ju pre návštevníkov regiónu.

Výhľad zo Skaly

Prírodný turizmus

Návštevníci budú spoznávať krajinu a prírodu intenzívnymi zážitkami a v súvislostiach. Zoznámia sa s jeho obyvateľmi ich tradičnými činnosťami a remeslami a vyskúšajú si prácu vlastnými rukami. Ponúkneme turistom autentické zážitky spojené s návštevou ovocného sadu, permakultúrou a starostlivosťou o staré odrody ovocných stromov. Spoznajú liečivé byliny typické pre Biele Karpaty a naučia sa spracovávať vlnu z miestnych oviec či strúhať varešky. Návštevníci nepôjdu len po povrchu, ale naučia sa nové zručnosti, lepšie spoznajú nielen prírodu ale aj sami seba. Spoznanie života na kopaniciach a jeho obyvateľov ovplyvní správanie návštevníkov v bežnom živote s väčším porozumením dôležitosti životného prostredia a sociálneho porozumenia.

Varechársky kraj

OREZÁVANIE STROMOV 

Rez starých odrôd ovocných stromov v Sade u Harušťákov. Pomológ Bruno Jakubec nás už po tretí krát naučí prerezávať stromy a brať vrúble. Povieme si čo a ako, prerežeme ovocné stromčeky, ktoré sme vysadili v novembri 2018 a 2019. Vyskúšame si orezať aj staré ovocné stromy. Nezabudnite si teplé oblečenie a záhradkárske nožnice. Súčasťou kurzu je aj teoretická časť a občerstvenie.
Kurz sa bude konať na prelome februára a marca.

Bylinkárstvo v Bielych Karpatoch

U nás na kopaniciach rastú na pár metroch štvorcových desiatky liečivých bylín z Bielych Karpát. Na praktickom kurze sa o nich dozviete zaujímavé informácie a vyskúšate si ako si doma pripraviť bylinkové zmesi, tinktúry, likéry, bylinkové oleje a liečivé mastičky. Kurz povedie Ján Bartko, vášnivý záhradník a bylinkár. Štvor- až päťhodinový kurz vrátatne byliniek, biočajov.

Apiterapia

Čo všetko nás včely môžu naučiť? Med, peľ, materská včelia kašička, včelí jed, propolis, včelí vosk, medovinu a liečenie úľovým vzduchom, o tom všetkom sa porozprávame s včelárom, bylinkárom, záhradníkom a milovníkom prírody Davidom Prievalským

Tvorivá dieľňa

Košikárstvo a varechárstvo sú typické miestne remeslá.

Od ovečky po sveter

Nevyhadzujeme slovenskú vlnu spracúvame ju. Ručné spracovanie ovčej vlny je jednou z najstarších ľudských zručností. Jana Bublavá z Paprade toho vie o vlne veľa. Ale hlavne s ňou vie narábať a používať ju. Pozrieme sa na rôzne druhy slovenskej vlny, medziiným aj na rúno od našich oviec zo Sadu od Harušťákov. Chováme hlavne ovečky plemena Romney Marsh Kent z juhovýchodného Anglicka. Rúno prvý deň operieme a prečešeme na hrebeňoch na vlnu. Pokračovať budeme v nedeľu pradením. Vlákna vlny spradieme do nitiek, z ktorých si následne môžete niečo upliesť, uháčkovať alebo utkať. Neváhajte si priniesť aj vlastnú vlnu, veď vlastnoručne pletená čiapka z ovečky, ktorú poznáte, hreje najlepšie. 

Česanie vlny

Spoznávame staré odrody

Určujeme ovocné stromy podľa plodov.

HLINENÉ OMIETKY

Priložíte ruku k dielu a zárovaň sa získate novú zručnosť. Obnoviť tradičný dom je zložitejšie ako zbúrať ho a postaviť nový. My sme sa rozhodli ísť dlhšou cestou a zachovať tradičnú kopaničiarsku architektúru. Veríme, že sa nám to vráti v rámci energetického štandartu a trvalej udržateľnosti života. Omietať budeme bývalú krčmu. Murivá sú v spodnej časti kamenné, vyššie z nepálenej tehly. Použijeme hlinenú omietku, ktorú si pripravíme z ílu a piesku. Povrchová úprava bude hrubá, zapucovaná špongiou. Finálnu vrstvu doplníme nasekanou ovsenou slamou. Priznané tehlové a kamenné prešpárované murivo zafixujeme roztokom vodného skla. Ak máte záujem prísť, ozvite sa, dohodneme podrobnosti.

Hlinené omietky

SOCHY V SADE 

Sad nie je len zásobáreň ovocia. Je to aj miesto, kde je radosť posedieť. Nastal čas na umenie. Z dreva vytvoríme plastiky, ktoré sa stanú súčasťou tohoto miesta. 

SENÁ 

Dobrovoľnícka aktivita

Kosba prvého sena – mládze sa podľa podnebných podmienok začína koncom júna začiatkom kvitnutia trávy. Tráva sa kosí kosou na riadky, ktoré za koscom ženy rozhadzujú hrabľami alebo vidlami. Aby tráva rýchlejšie schla viackrát ju obrátime. Suché seno zhrabeme do veľkých kôp alebo menších kôpok. 

September – zber ovocia, muštovanie starých odrôd s pomológom

Sušička

Chceme pracovať s originálnou chuťou z chemicky neošetreného ovocia starých a krajových odrôd. Preto plánujeme z grantu zakúpiť veľkokapacitnú sušičku ovocia, mrazničku a vykôstkovávač ovocia. Dobre sušené ovocie si uchováva veľa vitamínov a niektoré druhy je dobré vysušiť iba čiastočne a zmraziť. Vykôstkovávač čerešní a sliviek usnadňuje spracovanie kôstkového ovocia na džemy. V sade máme k dispozícii miestnosť, ktorú by sme si mohli prenajať, priviesť do nej elektrinu a upraviť ju, aby vyhovovala hygienickej manipulácii s potravinami. 

Kapacita sušičky a vykôstkovača by mala byť dostatočná na to, aby vedeli prísť aj susedia z okolitých sadov. Sušiarne bývali miestom stretnutí mladých aj starých, ktorí spoločne pomáhali s preberaním ovocia maškrtili zápečky rozprávali si príbehy a zážitky spievali piekli v peci zemiaky či iné jedlá a často pri sušiarni zostávali v dobrej nálade do nočných hodín. V súčasnosti domáce ovocie nie je takou dôležitou súčasťou obživy človeka. Ovocinárske produkty – pálenka a sušené ovocie sa kedysi zo susednej Bošáce vyvážali na pltiach a neskôr železnicou do Viedne ba aj Budapešti.