Nápad na kurz pradenia sa zrodil po strihaní oviec v Sade u Harušťákov. Pamätníci hovoria, že ovčia vlna sa zvykla vykupovať za slušné peniaze. Dnes už je strihanie skôr ďalším nákladom pre chovateľa a vlna je takmer nepredajná. Preto vzniká otázka, čo s vlnou?

Hostinec u Klačkov

Jeden víkend sme si ovčiu vlnu vyskúšali spracovať. Učila nás Jana Bublavá z Paprade. Ak ju s deťmi stretnete na ihrisku alebo v čakárni u lekára, ľahko ju spoznáte, pri ruke má vždy vretienko.

Chováme hlavne ovečky plemena Romney Marsh Kent z juhovýchodného Anglicka. Je to mäsové plemeno, ale jeho vlna má dlhé vlákno. Na kurze sme prvý deň vlnu oddelili od znečistených častí a oprali sme ju ručne vo vlažnej vode, aby sa vlna nezrazila. Naša vlna je asi 10-20 cm dlhá, akurátne kučeravá a s jemným leskom. Veľmi dobre sa plstí a pri pradení nepotrebuje veľa skrutu. Oprané a vysušené rúno sme skúšali česať na hrebeňoch na vlnu. Nebolo to úplne ľahké. Chce to získať zručnosť. Dá sa to vyskúšať aj na bežných hrebeňoch pre psy. Z vyčesanej psej srsti sa tiež dá upliesť sveter. Ale nie je úplne jasné, či by ste po daždi, necítili zo svetra intenzívnu vôňu mokrého psa.

Pradenie ovčej vlny

Ďalej sme pokračovali pradením. Vlákna vlny sa spriadajú do nitiek a priadzí. Používali sme vretená. Mali sme možnosť vyskúšať niekoľko druhov, ale vyzeralo to, že s najjednoduchším vretenom sa nám pracovalo najrýchlejšie. Ja som si musela dávať pozor a priasť ovčiu vlnu v jednom smere. Lebo, keď som ho omylom zmenila, rozplietla sa mi už napradená časť. Našťastie vlna dovolí veľa. Nevadí, ak sa vlákno pretrhne, dá sa ľahko nadpojiť. Podarilo sa nám urobiť len malé klbko vlny, ale materiálu máme ešte dosť. 

Priadky

Ak sa situácia zlepší, radi vás pozveme na pravidelné priadky. Pre niekoho je pradenie životný štýl a filozofia. Nám bude stačiť, ak si pri vretienku oddýchnete a preberiete novinky od susedov. Pradenie je veľmi jednoduché, zvládne to každý, kto chce. Dokonca sa môže stať, že si naň zvyknete a po zime vám bude chýbať.

Lucie Meisnerová, Hostinec u Klačkov