Na ovocinárskych kurzoch v Sade u Harušťákov nás učí orezávať a štepiť stromy pomológ Bruno Jakubec. O potrebe rezu ovocných stromov hovorí: ”Zušľachtené ovocné stromy majú vlastnosti potrebné pre prežitie potlačené v prospech plodnosti. Avšak na stres vyvolaný odstránením časti koruny je strom dobre adaptovaný. Správne realizovaný rez stromov je z pohľadu dlhovekosti zdravotného stavu a plodnosti stromu vhodný.” Vzápätí dodáva: “Rez za istých okolností nie je vôbec nutný.”

Burza vrúbľov

Začínam burzou vrúbľov pre verejnosť. Je z čoho vyberať, vrúble sú z niekoľkých genofondových sadov. Po teoretickej príprave a trénovaní vrúbľovania na druhý deň v sade realizujeme rez po výsadbe na podporenie zakorenenia a rozvetvenia. U mladých vysokokmenných stromov sme tvoríme pevnú a vzdušnú korunu. Po jej založení už budeme stromy orezávať len podľa potreby. Orezávame aj starší strom, ktorý pri veľkej úrode trpí vylamovaním konárov.

Zásady rezu

Bruno reže NAJRADŠEJ: v mesiacoch február a marec keď pominulo riziko nízkych teplôt (- 10°C) no zároveň nedochádza k silnému rašeniu v čase cúvajúceho mesiaca optimálne týždeň pred novom keď je jasno a sucho. 

Kurz rezu ovocných stromov

Najbližšie sa chystáme rezať 11. a 12. 2. 2022.

Prihlášky vyplňte tu.

Cena je 25 €. Veríme, že situácia bude stabilná a opäť sa uvidíme.

11. 2. o 17:00 – 20:00 online teória

20. 2. od 9:00 praktická čas v sade