Piktogram
Na mape zaujímavostí okolia Veľkej Javoriny nájdete prírodné pamiatky, výhľady či chodníky pre peších, koníčkárov i cyklistov.
Projekt sa podarilo zrealizovať vďaka finančnému príspevku

Objavte kopanice

  • Pán Ján Duga z o. z. Kopanice v pohybe nám odporučil rozsah mapy, aby zodpovedal dostupnosti jednodňových výletov pre peších aj cyklistov. Veľmi nám pomohol aj pri výbere vhodných orientačných miest a korektúrach. 
  • Veľa cenných informácií a kontextu k jednotlivým miestam a tradíciám, či histórii nám poskytla pani Oľga Hrabovská, slovenská regionálna historička, publicistka a organizátorka kultúrno-historických aktivít v obci Lubina v okrese Nové Mesto nad Váhom, v ktorej žije. Bola redaktorkou obecných novín a vedie miestne múzeum.
  • Vďaka nej má mapa aj svoj poetický charakter, lebo sa podielala na česko – slovenskom projekte Básnického chodníka. Má päť zastávok, sú znázornené na mape a tak sa o nich dozvedia aj návštevníci regiónu. 
  • Nezabudli sme ani na povstanie, ktoré je stále dôvodom na hrdosť miestnych obyvateľov. V obci Lubina na Rohu je pamätník SNP, v mape sme vyznačili aj ďalšie miesta spojené s pobytom partizánov v miestnych horách. 
  • Na mape sú zaznačené aj sady a sušiareň tradičných ovocných odrôd a remeselná výroba variech.
  • Miestnym fenoménom je Minifarma, kontaktná ZOO, ktorá sa teší mimoriadnemu záujmu rodín s malými deťmi zo širokého okolia. Práve tu bude nainštalovaná jedna z nástenných máp vo veľkosti 2 x 1 m. Návštevníci si budú môcť zobrať so sebou menšie papierové mapy. Do nich je možné zakresliť odporúčané trasy alebo zvýrazniť miesta záujmu pre návštevníkov. 
  • Kontaktovali sme aj miestne gastro prevádzky, lebo na výletoch vyhladne a treba sa občerstviť. Aj v nich nájdete papierové mapy. 
  • Miesta inštalácie máp v rozmere 2 x 1 m
    Veľká Javorina C KN 11562/2
    Hostinec u Klačkov
    Miškech Salaše 11452/1
    Kameňolom C KN 9155/2
    Barina zastávka
    Amfiteáter C KN 8614/15
    Centrum obce 
    cyklotrasa C KN 182/5
    Zastávka u Valenčíkov E KN 3224
    Hrnčiarové terasa pri pohostinstve

Tento rok sme upravili chodníček na vyhliadku ku Skale, ktorá je vyznačnená aj na mape Kopanice zblízka. Začali na ňu chodiť turisti ale aj miestni ľudia, z ktorých mnohí o tomto nádhernom mieste, zarastenom náletmi a schovanom v poraste vôbec nevedeli. Ľudia sem chodia relaxovať, či fotiť si výhľad na Veľkú Javorinu a jej paletu zmiešaných lesov, ktorá sa stále mení. 

Kopanice zblízka