Firma Nespresso nás predajom limitovanej edície vreckového nožíka Rybička podporila. Odporučila nás a projekt zastrešila Nadácia Pontis. Sme vďační obidvom zúčastnením. Vďaka nim, výťažok z predaja poputuje na udržateľné pestovanie a lokálnu ovocinársku malovýrobu. Použijeme ho na úhradu nákladov súvisiacich s obstaraním solárnej sušičky a úprav potrebných na spracovanie chemicky neošetreného ovocia starých a krajových odrôd ovocia z vlastných a okolitých sadov. Využitie tejto solárnej sušičky bude v prospech komunity. 

„Našiel som nožík rybku, presne na tej istej ulici, kde ho stratil chlapec ktorýsi.
Kto ho našiel, nech sa prihlási na vrátnici v pionierskom paláci.“

Ján Kostra

Solárna sušička

Originálna chuť starých, krajových odrôd sa výborne uchováva v sušenom ovocí. Vysušené ovocie si uchováva veľa vitamínov, je to výborný spôsob, ako si ho uchovať na zimu. V dnešnej dobe je na trhu mnoho sušičiek, ale ich prevádzka vyžaduje enormnú spotrebu elektrickej energie. Preto sme sa rozhodli pre veľkú solárnu sušičku. Budeme investovať do jej konštrukcie, ale samotná prevádzka už bude ekologická a nebude finančne náročná. Inšpirovali sme sa ekologickým riešením sušenia potravín. Desaťročia odborného testovania a experimentovania priviedli na svet efektívnu sušičku potravín, ku ktorej nepotrebujete elektrickú zásuvku. Slnečné žiarenie nahrieva čierny absorpčný plech sušičky a ten ohrieva prechádzajúci vzduch, ktorý stúpa komínovým efektom skrz sitá, na ktorých je ovocie či bylinky. Vlhký teplý vzduch stúpa až k prieduchom, ktorými sušičku opustí.

Solárna sušička
Domček pre ovocie a bylinky

Zázemie

  Mobilná sušička bude umiestnená priamo v sade. Tak ako slnečnica sa otáča za slnkom, my budeme solárnu sušičku posúvať podľa pohybu slnka. V sade máme miestnosť, ktorú upravujeme, ako zázemie na manipuláciu s ovocím a bylinkami. Ak budú noci chladnejšie, ovocie na noc zo sušičky vyberieme a schováme  do miestnosti, aby nenatiahlo nočnú rosu.

HISTORICKÉ FAKTY

Budova je z konca z 19. storočia a stavebné materiály aj technika sú súčasťou kultúrneho dedičstva kopaníc Lubiny. Pre nás má status historickej a kultúrnej pamiatky. Preto rekonštrukcia bude prebiehať len s pôvodnými materiálmi ako je drevo, hlina a kameň bez použitia betónu. Vytvoríme tak atraktívny interiér a zachováme pôvodné vlastnosti. Nenasiakovať, kvalitnú klímu v lete aj v zime a nepriechodnosť telefónneho signálu :-). Je to bývalá maštaľ a nachádza sa v priamom susedstve sadu. Má charakteristickú kamennú konštrukciu.

DIZAJN RECYKLÁCIE

Zvolili sme koncepciu opätovného použitia pôvodných stavebných prvkov. Zdôrazníme ich krásu konzerváciou a dáme im novú funkciu. Samozrejme je dôležité hygienické hľadisko, preto sme pôvodný strop, ktorý spráchnivel vysokou vlhkosťou v maštali nepoužili. Ale steny, pôvodné dvere, korytá pre dobytok, to všetko zostane zachované. Železné stropné traverzy nebudú obložené, ale očistíme ich, zakonzervujeme a položíme na ne nové drevené dosky.

Komunita

Kapacita sušičky by mala byť dostatočná na to, aby vedeli prísť aj susedia z okolitých sadov. Sušiarne bývali miestom stretnutí mladých aj starých, ktorí spoločne pomáhali s preberaním ovocia maškrtili zápečky rozprávali si príbehy a zážitky spievali piekli v peci zemiaky či iné jedlá a často pri sušiarni zostávali v dobrej nálade do nočných hodín. V súčasnosti domáce ovocie nie je takou dôležitou súčasťou obživy človeka. Ovocinárske produkty – pálenka a sušené ovocie sa kedysi zo susednej Bošáce vyvážali na pltiach a neskôr železnicou do Viedne ba aj Budapešti.

Vzdelávanie

Súčasťou našej práce sú vzdelávacie kurzy. Solárnu sušičku a jej zázemie budeme využívať aj na kurzy spoznávania ovocia s odborníkmi a zvyšovanie povedomia o ovocnom poklade, ktorý tu máme.

Projekt vznikol za podpory firmy Nespresso. Ďakujeme, že nám pomáhate.

Hmatateľným dôkazom, že recyklácia má zmysel, je limitovaná edícia vreckového nožíku Rybička. Ikonický hliníkový nôž vyrobený z recyklovaných kapsúl Nespresso opäť zhotovila firma MIKOV na základe inovovaného moderného dizajnu od štúdia Olgoj Chorchoj pod vedením Michala Froňka a Jana Němečka.