Pripravujeme chodník pre bosé nohy prístupný pre verejnosť v susedstve Hostinca u Klačkov. Toto miesto je obľúbeným cieľom stretávania miestnej i cezpoľnej komunity. Okrem občerstvenia tu býva množstvo kurzov, seminárov alebo kultúrnych akcií. Hostinec je v blízkosti turistických a cyklistických chodníkov. Preto by sme radi v priľahlom sade vytvorili oddychovú zónu. Kedže v sade je studnička, vybudujeme prírodnú nádrž na máčanie nôh a vznikne tak Kneippov chodník. Je to veľmi príjemný spôsob, ako si premasírovať nohy. Súčasťou bude aj tabuľa s návodom na použitie.

Projekt finančne podporila Nadácia Tatrabanky a ruku k dielu priložia dobrovoľníci z Tatrabanky, ktorí s nami už robili minulý rok Chodník ku Skale.

Kneippov chodník je liečebná procedúra ktorej hlavným účinkom je zlepšenie prekrvenia nôh podpora metabolizmu a krvného obehu. Kamienky, štrk, šišky, kôra alebo piesok na chodníku masírujú chodidlá a kúpele v studenej vode priaznivo pôsobia na prekrvenie vo všetkých oblastiach tela. Terapia pomáha pri bolestiach hlavy a syndróme studených nôh a vedie k otužovaniu.

Sebastian Kneipp

Štúdiu a vizualizácu chodníka urobila Katarína Siváková.

16. júna, vo štvrtok od 9 do 16 h.

Dobrovoľníctvo – pridajte ruku k dielu


Vopred sme pripravili terén a dovezieme potrebný materiál. S dobrovoľníkmi z Tatrabanky sa stretneme 16. júna, vo štvrtok od 9 do 16 h. Budú pracovať na úpravách terénu pre chodník. Prítomný bude aj záhradný architekt Juraj Bocian, ktorý povedie práce a vysvetlí celý princíp chodníka a použitie materiálov. Súčasťou bude aj lavička na pohodlné vyzutie. Vytvoríme nádrž vymazanú ílom na opláchnutie nôh. Dobrovoľníci budú mať pripravený obed a občerstvenie. Jeden taký chodník sme už pred pár rokmi robili v Ivanke pri Dunaji.

Niečo podobné nájdete aj v susednom Rakúsku, v dedinke Bad Deutsch Altenburg hneď za hranicami. Podobne ako náš je voľne prístupný širokej verejnosti, ktorá ho s radosťou využíva. Je to obľúbené miesto pre rodiny s deťmi, či skupinky priateľov alebo jednotlivcov na prechádzke, ktorí chcú dať priestor unaveným nohám. U nás sa navyše budú môcť pokochať sa vyhliadkou na krásne Biele Karpaty.

Koncept chodníka  

_Šírka chodníka 1,0 m s ochrannými drevennými obrubníkmi zo starého dreva 

_Na začiatku chodníka prevažujú príjemné prírodné materiály, ktoré pripravia návštevníka na terapiu 

_Po ťažšom teréne – riečnych kameňoch nasleduje opäť príjemný pieskový povrch

_Sypké materiály sú umiestnené na rovinatom teréne, ťažšie vo svahu

_Je dôležité mať v prostredí prírodný zdroj vody aj pre vtáctvo a zver 

_Najvyšší bod chodníka je zároveň vyhliadkou na hrebeň Bielych Karpát

Navrhnutý pôdorys chodníka. Realizácia sa prispôsobí terénu.

Postup prác

01 Vymeranie a definovanie tvaru chodníka pásmom podľa výkresu situácie 

02 Vyčistenie dotknutého územia od lístia, náletovej zelene, kríkov, kameniva a pod. 

03 Odkopanie vrchnej vrstvy zeminy po zeminu únosnú – závisí od aktuálneho stavu

04 Úprava svahovitej časti a novovzniknutých terás jednotlivých segmentov

05 Osadenie obrubníkov z recyklovaného dreva /guľatina, staré trámy a pod./

06 Vyplnenie jednotlivých polí materiálmi podľa legendy 


Jazierko na máčanie nôh

Na výplň zrecyklujeme miešaný íl zo starých hlinených tehál. Ílová hydroizolácia vodných prvkov predstavuje najprirodzenejší tesniaci materiál. Vďaka svojim prirodzeným vlastnostiam absorbuje vodu a tým je vodotesný. Neprehrieva vodu, absorbuje z nej prebytočné živiny a v prípade potreby ich odovzdá rastlinám.

Ílovitá hlina rozmiešaná vo vode (podľa potreby primiešame piesok a štrk), sa pred aplikáciou nechá napučať. Konzistencia takto spracovaného ílu sa určí v závislosti od súdržnosti dna výkopu. Ručne ho nanesieme v 2 – 4 vrstvách v hrúbke cca 0,15m. Výkop urobil báger.

Odvod a výpust vody z jazierka sa prepojí rigolom z riečnych kameňov a rôznej frakcie štrku so spodnou nádržou pre napojenie vtáctva a zveri.

Popis výplní chodníka

01/ Materiál_mach – najmäkší povrch slúži aj na vysušenie nôh z jazierka  

02/ Materiál_Lístie – alternatívne šišky stromov, závisí od ročného obdobia

03/ Materiál_Riečne kamene – drevené koly s lanom na podporu stability

04/ Materiál_Piesok a drevené brvná

05/ Materiál_Drevená kôra  – alternatívne drevené piliny

Projekt vzniká s podporou Nadácie Tatrabanky